Stichting Dodenherdenking Leiden

 

...een volk dat voor tirannen zwicht,

zal meer dan lijf en goed verliezen,

dan dooft het licht.

 

H.M. van Randwijk
(1909 -1966)

Programma 2019

De dodenherdenking van Leiden wordt dit jaar wederom gehouden in de

Pieterskerk. Aanvang van de dienst op 4 mei  18.30 uur. Het volledige programma leest u hier.

 

Auteur, tv-journalist, programmamaker en historicus Ad van Liempt (69) is hoofdspreker.

 ad van Liempt

Van Liempt is auteur van veel boeken over de Tweede Wereldoorlog en is o.a. ook bekend als geestelijk vader van het televisieprogramma Andere Tijden. Van Ad van Liempt verschijnt begin mei het boek Gemmeker, commandant van kamp Westerbork. Hij hoopt op 9 mei op zijn boek, in proefschriftvorm, te promoveren.

Thema van zijn herdenkingsrede: ‘Aan wie denk jij vandaag om 8 uur?’

 

Muzikale medewerking aan de herdenkingsdienst wordt verleend door de Leidse C.O.V. Ex Animo, die dit jaar haar honderdjarig bestaan viert. In dat kader zingt Ex Animo, onder leiding van dirigent Wim de Ru, zowel in de Pieterskerk als bij de herdenking bij Het Haagsche Schouw in de middag van 4 mei. Ten tijde van de Tweede Wereldoorlog was Herman de Wolff, die het koor vijftig jaar lang heeft geleid, de dirigent. Hij woonde in Rotterdam en heeft daar de oorlog van zeer nabij meegemaakt. Tijdens de bombardementen op de binnenstad van Rotterdam beleefden de burgers vele angstige uren en in die dagen schreef De Wolf de compositie Dona nobis pacem, die nu in de Pieterskerk zal worden gezongen. In de compositie klinkt de roep om vrede, zowel vreedzaam als wanhopig, door.

 Ex Animo

Het orgel van de Pieterskerk wordt bespeeld door organist Erik van Bruggen.Eric van Bruggen

 

 

 

Na afloop van de dienst volgt een Stille Tocht vanaf de Pieterskerk naar het Bevrijdingsmonument bij molen De Valk. Op die plaats worden de gebruikelijke twee minuten stilte in acht genomen, waarna de Leidse stadsdichteres Marianne van Velzen een gedicht zal voordragen.

 Marianne van Velzen

De muzikale omlijsting bij het monument wordt verzorgd door K&G 3.

 

 

KenG 

 

 

 

 

 

Gepubliceerd door: ICT4Free